Verdens klimaløfter er utilstrækkelige

Den årlige rapport fra FN’s Miljøprogram kommer ikke med opløftende konklusioner. For selv med de nuværende klimaløfter, som de 194 lande, der har underskrevet Parisaftalen, er kommet med, så er vi på vej mod en temperaturstigning, der er langt højere end det, der er målet i Parisaftalen. Den årlige Emission Gap rapport, der udkom i dag, måler nemlig klimakløften imellem, hvor meget landene reelt har planlagt at reducere deres CO2-udledninger målt op imod, hvad de burde have planlagt på nuværende tidspunkt, hvis grænsen på global opvarmning på maksimalt halvanden grad skal nås. Vi ser på, hvor galt det står til på verdensplan og herhjemme, og så hører vi fra to klimabekymrede unge, der har skrevet nogle svære beskeder til deres familier og opfordrer dem til at stemme grønt til folketingsvalget.
I Ukraine er det fortsat ukrainerne, der har fremgangen på slagmarken langt de fleste steder. Men der er et enkelt sted, hvor russiske styrker rykker frem. Byen Bakhmut i den østlige Donetsk region er i øjeblikket under ukrainsk kontrol, men russerne har nu igennem længere tid brugt store styrker og ressourcer på at forsøge at erobre den. Det går ikke hurtigt, kun få hundrede meter ad gangen. Vi ser på, hvordan russiske lejesoldater har forsøgt at indtage byen i månedsvis med store tab til følge, og på hvordan det påvirker det ukrainske samfund, at det er lykkedes russerne at lamme dele af den ukrainske elforsyning.
Der er mange meningsmålinger. Og der er mange udsving. Men med en lille uge til den store valgdag, er der ét parti, der har ligget stabilt midt i det hele og lige så stille vokser i opbakning. Er forklaringen, at det parti, der lever skjult, lever godt? Og hvor vil partiet gerne se sig selv i en kommende regering, der måske kan blive dannet over midten? Vi spørger SFs formand Pia Olsen Dyhr, der er dagens gæst i valgprogrammet “En stemme på”.
Michael S. Lund og Henrik Lerche er dagens værter. Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering