Ukraine – Russerne vil fryse befolkningen ihjel

“Det er folkedrab. Russerne vil fryse befolkningen ihjel. De vil dræbe os, de vil have et Ukraine uden ukrainere,” siger borgmesteren i Kyiv, Vitali Klitschko. Den første sne dalede i denne uge ned over den ukrainske hovedstad. Det sker samtidigt med, at russiske angreb på infrastrukturen har efterladt mange civile uden strøm og varme. Derfor har ukrainerne lavet et nyt begreb: Kholodomor, som betyder “massedød ved kulde.” Det er et ordspil på Holodomor, som er navnet på Stalins udsultning af Ukraine i 1930’erne, som kostede millioner af mennesker livet. Vi ser på kulden og flygtningesituationen, der venter.
Forsikringsbranchens sager om diskrimination af gravide fortsætter med at sprede sig. Topdanmark, Gjensidige, Alm. Brand og GF Forsikring har alle haft ulovlige og kønsdiskriminerende vilkår i deres afbestillingsforsikringer. Det fastslår Finanstilsynet i en række nye påtaler og påbud til selskaberne. Og alle fire selskaber beklager igen-igen over for deres kvindelige kunder. Vi undersøger, om der nu er ryddet op i de ulovlige forsikringer een gang for alle
Plastikforurening er overalt. Det er mikroplast i kosten, i jorden i drikkevandet, i fiskene i verdenshavene. Forhandlingerne om en international juridisk bindende plastiktraktat i FN-regi er netop slut i Uruguay. Og selvom det ikke lykkedes i første hug at skabe enighed om plastiktraktaten, så blev grundlaget skabt for en helt ny måde at tale om plastik.
Værter: Mette Vibe Utzon og Henrik Lerche.
Redaktør: Tine Linde.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering