Orientering: Ukraine har brug mere våbenhjælp for at bevare momentum – 13. sep 2022

Den ukrainske modoffensiv fortsætter med at presse de russiske besættelsesstyrker tilbage. Henover weekenden var det i nordøst, omkring storbyen Kharkiv, at ukrainerne trængte russerne tilbage. Nogle steder endda helt tilbage til den russiske grænse. Men for at kunne fortsætte den fremgang eller blot fastholde de nyvundne områder har den ukrainske hær endnu engang understreget behovet for våben og andet militært isenkram over for Vesten. Og Danmark kommer også i fremtiden til at støtte Ukraine med våbenhjælp. Det er meldingen fra forsvarsminister Morten Bødskov (S), der i dag er i Ukraine. Men hvad vil Danmark bidrage med? Og hvad har Ukraine brug for?
Der er stor forskel på, hvor gode chancer der er for at overleve lungekræft alt efter, hvilken region man bliver behandlet i. Udsigterne for en lungekræftpatient er mest lyse i Midtjylland og ringest i Region Sjælland, viser en rapport fra Dansk Lunge Cancer Gruppe. Men hvorfor er der den forskel, og hvad vil Regionen gøre ved den?
Det var i forvejen svært. Men nu er det blevet endnu sværere for danske virksomheder at trække sig ud af Rusland. I forvejen risikerer virksomhederne at komme i karambolage med EU-sanktioner, hvis de sælger deres virksomhed til russere. Og nu har Rusland så også selv indført helt nye regler, der kan sætte en stopper for, at danske virksomheder kan sælge deres russiske afdelinger. Hvad vil det betyde for de danske virksomheder, der stadig har aktivitet i landet?
Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering