Orientering: Sprækker i tysk opbakning til sanktioner? – 21. aug 2022

Det er ikke vores krig! Sådan skriver et østtysk håndværkerforbund til den tyske kansler i et åbent brev. De vil have ham til at ophæve sanktionerne mod Rusland. Det store flertal er ikke parat til at ofre deres levestandard for Ukraine, lyder det i brevet. Orientering spørger, om der er store sprækker i tyskernes opbakning til kursen over for Rusland og de omkostninger den har.
I dansk politik har ugen været præget af et hav af sommergruppemøder i den borgerlige blok. Det begyndte med De Konservative i mandags og sluttede med Nye Borgerlige i dag. Flere meningsmålinger peger på et blåt flertal som resultatet af det kommende valg, men hvilket billede tegner sig af de borgerlige politiske projekt ud fra udspillene på sommergruppemøderne? Kan der findes enighed om en fælles blå kurs med enten Ellemann eller Pape for bordenden?
Der skulle gå 17 år fra EU gav Nordmakedonien status som kandidatland, til landet for en måned siden indgik et kompromis med Bulgarien, der fik sidstnævnte til at fjerne den veto landet ellers havde indsat overfor Nordmakedoniens muligheder for optagelse. Kompromiset betyder bl.a. at tilstedeværelsen af en bulgarsk minoritet bliver indskrevet i den nordmakedonske forfatning.
Og nu har man så taget yderligere skridt mod fælles forståelse, denne gang af historien og ikke mindst historiske skikkelser.
Vært er Brita Kvist.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering