Orientering: Russisk gas flyder igen, men bekymringerne er langt fra ovre – 21. jul 2022

Europa undgår gaskrise med genåbningen af Nord Stream 1. For nu i hvert fald. For gassen flyder igen igennem rørledningen fra Rusland til Tyskland. Bekymringen var ellers, at den årlige vedligeholdelsesperiode ville blive efterfulgt af et russisk gasstop, men i morges blev der åbnet for hanerne igen, dog kun med 30 procents kapacitet. Og den kapacitet kan hurtigt blive endnu lavere. Vi ser på bekymringen for endnu mindre gas frem mod et efterår og en kold vinter, og så ser vi på dilemmaet om, at EU faktisk ville kunne blive uafhængige af russisk gas på under et år, men at det kommer med en pris for klimaet.
De fleste centralbanker i den vestlige verden er stemplet ind i kampen om at bekæmpe inflationen, og i dag tilsluttede den europæiske centralbank sig kampen ved at hæve renten med 0.50 procentpoint. Det er første gang i 11 år, at banken hæver renten. Men kan det få betydning for inflationen?
Og hvad betyder det, at den italienske premierminister Mario Draghi igen i dag har indgivet sin afskedsbegæring til præsident Sergio Mattarella?
I dag handler sommertemaet om nogle af de alliancer og partnerskaber, der præger verden i dag. Vi skal forbi nye og gamle alliancer, forbi Afghanistan, NATOs længste krig, forbi Rusland og deres allierede, og NATOs problembarn, Tyrkiet.
Karen Hjulmand er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering