Orientering: Rusland obstruerer nuværende kornaftale med Ukraine – derfor venter 150 fyldte kornskibe på reden ved Istanbul – 25. okt 2022

Lige nu venter flere end 150 skibe med korn fra Rusland og Ukraine i havnen i Istanbul. De kommer ikke videre med deres last med korn til verdensmarkedet, før de er blevet kontrolleret i henhold til den aftale, der blev indgået i juli i år mellem FN, Ukraine , Rusland og Tyrkiet, men russerne obstruerer aftalen.
Fem palæstinensere blev i nat dræbt af israelsk militær i byen Nablus på den nordlige del af den besatte Vestbred, som Israel besatte helt tilbage i 1967.
Drabene fandt sted, da israelsk militær satte et angreb ind mod en palæstinensisk oprørsgruppe, Areen al-Ossoud – Løvens Hule på dansk. Vi kigger nærmere på, hvad der konkret skete i Nablus.
At tale om feministisk udenrigspolitik afleder opmærksomheden fra det, der er vigtigt, siger Sveriges nye udenrigsminister, Tobias Billström. Han skruer samtidig bissen på overfor blandt andet PKK ved at erklære, at den kurdiske bevægelse er en terrororganisation, som ikke må arbejde i Sverige. Vi ser nærmere på Sveriges nye retning i international politik.
Mette Vibe Utzon og Karen Hjulmand er værter.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering