Orientering: Østersøtopmøde kan betyde historisk samling af regionen – 30. aug 2022

Det skulle have været Bornholms vartegn, Hammershus, men på grund af en arbejdsnedlæggelse i Bornholms Lufthavn, blev det i stedet statsministerens embedsbolig, Marienborg, som i dag har budt velkommen til gæster fra hele Europa. For Danmark er i dag vært for et topmøde, der skal sætte gang i opførelsen af rigtig mange og rigtig store havvindmøller i Østersøen. Det betyder også, at Østersøregionen nu skal begynde at se sig selv som en samlet region. Samarbejdet vil være en stor fordel for alle landene, siger en energiforsker. Historisk har der nemlig været en splittelse, som også betyder, at landene er meget forskelligt ramt af energikrisen nu.
Et af de helt store emner under valgkampen i Sverige er den banderelaterede vold. Antallet af skudepisoder og skuddrab har igen sat rekord i vores naboland. Men Malmø, der før har været hårdt ramt, har faktisk formået at knække kurven og mindske antallet af skyderier. Vi besøger byen og spørger, hvordan det er lykkedes at vende udviklingen.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at omkring 1000 SAS-piloter denne sommer strejkede. Men sagen om SAS’ overenskomstaftaler med piloter og kabinepersonale er ikke blot en kamp mellem arbejdsgiver og lønmodtagere. Det er også en krig mellem to fagforeninger, der kæmper om piloter og stewardesser. Og i dag blev konflikten optrappet, da fagforeningen Flyvebranchens Personale Union indledte en såkaldt grænsesag mod Dansk Metal. Det betyder, at de har bedt Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som de begge er under, om at trække en grænse mellem de to pilotforeninger.
Karen Hjulmand og Henrik Lerche er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering