Orientering: Liz Truss trækker sig – 20. okt 2022

I går lovede hun at blive og kæmpe trods byger af kritik. Alligevel trak Lizz Truss sig i dag som premierminister i Storbritannien efter kun 44 dage på posten. Dermed bliver hun den premierminister, der har siddet i kortest tid i Storbritanniens historie. Truss forklarede, at hun kom til i en kaotisk tid, og at hun ikke har kunne levere det, hun lovede. Men hvad fik hende til at tage den endelige beslutning, og hvem skal nu flytte ind på Downing Street nummer 10?
Russiske tropper gør nu klar til at forlade den ukrainske region Kherson, som sammen med tre andre områder blev annekteret af Rusland ved en ceremoni i Kreml i September. Samtidigt vil den russisk-indsatte ledelse i regionen forflytte 50-60.000 civile ind i det egentlige Rusland. Planen er at efterlade Kherson mennesketomt og infrastrukturen smadret. Normalt vil en russisk TV-seer se flest positive nyheder om Ruslands krig i Ukraine, men nu er beskrivelsen af hvordan det går de russiske styrker blevet mere pessimistisk. “Der kommer ikke nogen gode nyheder de næste par måneder”, lyder det blandt andet.
Ved folketingsvalget i 2015 overraskede det stort, at Dansk Folkeparti blev det næststørste parti. Ved sidste folketingsvalg i 2019 blev Dansk Folkeparti mere end halveret. Under denne valgkamp placerer flere meningsmålinger partiet omkring spærregrænsen. Hvad er årsagerne til, at partiet bløder både vælgere og partimedlemmer i så høj grad, og hvad vil de gøre for at vende udviklingen? Partiformand Morten Messerschmidt gæster dagens valgmagasin “En stemme på”.
Karen Hjulmand og Brita kvist er dagens værter. Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering