Orientering: Liz Truss bliver ny britisk leder – 5. sep 2022

Briterne får nu en ny premierminister. Hun hedder Liz Truss og overtager for sin konservative partifælle, Boris Johnson. Hun begynder sit embede med at måtte kæmpe mod en inflation på måske op mod 22% ifølge flere eksperter, med tungt pres fra fagforeninger og med en recession, der lurer. Vi får en analyse af den ny formand, af den britiske økonomi, hun skal have på ret køl igen, og så taler vi med en pubejer, der er nødt til at holde prisen på øl nede, selvom udgifter bare stiger og stiger.
Statsminister Mette Frederiksen vil sikre mere i løn til nogle offentligt ansatte. Det slog hun fast i debatten mellem hende og de to borgerlige statsministerkandidater i går. På den ene side står formanden for de offentligt ansattes forhandlingsfællesskab, Mona Striib. Hun mener ikke, at statsministerens lovning på mere i løn til de offentligt ansatte bryder med den danske model. Men hvordan hænger det sammen? Hos Dansk Arbejdsgiverforeningen har man mere end svært ved at se respekten for den danske model i den udtalelse. Vi taler med chefen for Dansk Arbejdsgiverforening og spørger, hvordan man så vil sikre flere ansatte, hvis regeringen ikke skal blande sig i lønnen?
Et af internettets mest berygtede internetforummer er nu blevet lukket. Foraet hedder Kiwi Farms og er kendt for at forfølge og chikanere sine ofre, som ofte er transkønnede personer. Vi dykker ned i fænomenet og deres metoder.
Karen Hjulmand og Michael S. Lund er dagens værter, Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering