Orientering: Hvis Ukraine ikke kan få gang i sin korneksport, kan det få enorme konsekvenser for verdens fattigste – 14. jul 2022

Høsten er i fuld gang i Ukraine, og det betyder, at allerede fyldte kornlagre kommer under et nyt pres. Ukraine har siden krigens start ikke kunnet levere de store mængder korn, de plejer til verdensmarkedet, og det har bidraget til en fødevarekrise i Afrika og Mellemøsten. Rusland er skeptisk men der forhandles i Tyrkiet.
Det er ikke kun i USA, at spørgsmålet om indskrænkede abortrettigheder lige nu fylder. Også indenfor EUs grænser er der et land med en meget restriktiv abortlovgivning, nemlig Polen.
Lige nu kører en retssag i landet mod en 47-årig abortaktivist, som er sigtet for at bryde abortlovgivningen, da hun forsøgte at hjælpe en ufrivilligt gravid ved at sende hende en æske abortpiller. Hun risikerer op til tre år i fængsel for det.
En af de allerstørste flygtningegrupper i de her år er venezuelanere, der flygter fra et økonomisk kollaps i landet. De flygter oftest til nabolandene i Sydamerika, og måske fordi de er så langt væk fra os, glemmer vi dem og den politiske situation, næsten seks millioner er flygtet fra siden 2015. Vi forsøger at komme lidt tættere den store flygtningegruppe og deres grunde til at forlade Venezuela i vores sommertema om flygtninge.
Mette Vibe Utzon er vært.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering