Orientering: Donald Trump igen – igen! – 12. aug 2022

Er vi tættere på en retssag mod Trump? Og i så fald for hvilke forbrydelser? Det drejer sig ifølge avisen The Washington Post om dokumenter om atomvåben, FBI ransagede Trumps hjem for at finde – og det skete på trods af, at Trump allerede i foråret havde modtaget en stævning fra de amerikanske myndigheder, men han reagerede aldrig på stævningen. Kan det i værste fald føre til en retssag mod tidligere præsident Trump? Vi kigger nærmere på hele sagsforløbet og får sidste nyt fra Washington.
Det skal være slut med russiske turister i Danmark og resten af EU. Det mener Venstre, mens udenrigsminister Jeppe Kofod ser positivt mod forslaget. Men forslaget vækker bekymring hos Daria Wagner, som er født i Rusland, men har boet i Danmark siden år 2000. Hun siger, hun godt forstår lysten til at forhindre, at glade russiske turister kommer til Europa, men hun ser ikke mange positive ting ved forslaget – og er rigtig bekymret for, at det kan gøre det mere besværligt for russiske statsborgere, som vil flygte fra styret i Rusland. Vi spørger hende, hvad hun tænker om forslaget.
Energiselskaber tjener lige nu milliarder af kroner på at sælge el, olie og gas efter Ruslands invasion af Ukraine – og to partier, Enhedslisten og SF, mener nu at de selskaber bør betale en særskat af de overnormale profitter, de får. Vi tager debatten om en særskat, som både EU-kommissionen og FNs generalsekretær i øvrigt også for nyligt har været ude og opfordre lande til at indføre.
Astrid Berg og Mathias Bay Lynggaard er værter.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering