Midtvejsvalg – Scholz i Beijing og Færøerne og nye russisk handelsaftale?

På tirsdag den 8. november er der midtvejsvalg i USA. Et valg der er imødeset med stor spænding i en splittet nation. Lektor Niels Bjerre Poulsen vil tage pulsen på det politiske USA og hvordan demokratiet har det i verdens eneste supermagt, når Donald Trump presser på med sine påstande om, at valget blev “stjålet” af demokraterne i 2020 – og hvis republikanerne ikke er på vagt, så risikerer det samme at ske ved midtvejsvalget. Vi tager pulsen og skal også til USA og med til et demokratisk vælgermøde.
Den tyske forbundskansler Olaf Scholz besøgte i går Kina på et officielt 1- dages besøg. Scholz er den første toppolitiker fra et G7 land siden corona-epidemien – og den netop overståede partikongres, hvor Kinas præsident Zi Jinping i dén grad cementerede sin magtbase – der besøger landet. Og besøget i den kinesiske hovedstad er absolut ikke populært alle steder. I EU tales der om tysk alenegang – og kritikken stopper ikke der – men kommer også fra de to andre partier i den tyske koalitionsregering – nemlig det liberale FDP og de Grønne. Scholz må fortælle kineserne, siger de grønne, at Tyskland nu forfølger en ny Kina politik – og FDP siger åbent, at timingen for besøget er helt forkert.
Og så skal vi til Færørerne, hvor et sprængfarligt emne lige nu presser sig på: Skal Færøerne fortsat have en fiskeriaftale med Rusland eller skal den lukkes ned?
Astrid Berg er vært, Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering