Midtvejsvalg i USA og Cop 27 i egyptiske Sharm el Sheik i fokus

Lige nu er amerikanerne over hele USA i fuld gang med valghandlingen – at afgive deres stemme til midtvejsvalget. Et valg, som vil afgøre, om præsident Bidens demokratiske parti kan beholde sit flertal i kongressen eller om det vil skifte til republikanerne. Stemmestederne åbnede i morges lokal tid og lukker først i nat dansk tid, så vi kender først resultatet i morgen.
Men lige nu ser det ud til, at republikanerne vinder flertallet i begge kongressens kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, men det bliver tæt. Og en af de faktorer, der kan få en helt afgørende betydning for udfaldet er, om det vil lykkes at få de unge til at stemme.
Der var lagt op til, at årets klimatopmøde, COP27, skulle tage livtag med spørgsmålet om erstaning til verdens fattigste lande, som lider særligt hårdt under de klimaforandringer, som især den højt udviklede del af verden har forårsaget. Men det tegner allerede dystert på mødet i Sharm el Sheik.
Den ene kandidat afviser på forhånd valgets resultat. Den anden er en tidligere astronaut og slår på ordentlighed. Ét af de vigtigste slag i den amerikanske midvejs-valgkamp står i delstaten Arizona. Staten kan blive dén stat, der kan give enten Demokraterne eller Republikanerne flertallet i Senatet. Vores korrespondent fortæller fra det slag.
Mette vibe Utzon og Michael S. Lund er værter.
Erik Weir redigerer.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering