Hvem skal lede de Radikale nu?

Nu er opgøret i gang, efter den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i går gik af. Folketingsgruppen samles, og derfor ser vi på, hvem der kan blive den nye leder, og hvad partiet stiller op med, at partiet længe har prøvet at positionere sig alene på midten i dansk politik. Men er de nødt til at gøre sig endnu mere umage med at fastholde den position, nu hvor der er kommet konkurrence fra Moderaterne? Og så ser vi frem mod i morgen, hvor regeringsforhandlingerne begynder, og hvor Radikale kan få en nøglerolle, hvis en midterregering kommer på bordet.
Rød blok vandt valget med et mulehår. Men efter at stemmerne er talt op, viser det sig, at de blå partier inklusiv Moderaterne faktisk fik knap 70.000 flere stemmer end de røde. Hvordan hænger det sammen? Og det tætte valgresultat betyder også, at de nordatlantiske mandater kan komme i spil. Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz peger på Mette Frederiksen, men hun lyttede alligevel interesseret, da hendes telefon ringede, og Moderaternes Lars Løkke Rasmussen var i den anden ende. I dag taler vi med Sjúrður Skaale, der er blevet valgt til Folketinget på et færøsk mandat. Han er godt nok socialdemokrat, men synes alligevel ikke, det er godt, at nordatlantiske mandater får afgørende magt over, hvilken regering Danmark får.
Der er bare fem dage til, at amerikanerne skal vælge medlemmerne af deres parlament, Kongressen med de to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus. Og i nat har USA’s præsident Biden i en tale advaret om, at Demokratiet er i fare. Samtidig tyder det på, at det Republikanske parti vil erobre flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus. Vi ser frem mod midtvejsvalget i næste uge.
Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Christian Brandt Pedersen og Tine Linde er redaktører.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering