Helsinki-komitéen er truet af lukning

Den ene russiske menneskerettighedsorganisation efter den anden er blevet lukket. Nu er den største og historiske vigtige Helsinkikomite truet af, at de bliver den næste. Vi får besøg fra den Danske Helsinki-komité der fortæller, hvad det er for et kapitel, der risikerer at slutte her.
De danske soldater, der er udstationeret i Letland, skal holde jul på basen. De udgør den danske kampbataljon på cirka 750 soldater, som er udstationeret på Adazi-basen i Letland nær ved hovedstaden Riga. De er en del af NATOs fremskudte tilstedeværelse på den østlige flanke, som er en reaktion på den russiske invasion af Ukraine i februar. Vi taler med en af de udsendte soldater.
En lang række civile organisationer som Red Barnets rådgivningsenhed Sand, De Hjemløses Landsorganisation, Forældre og Sorg, Fonden for Socialt Ansvar og Aids-fondet har råbt vagt i gevær, fordi deres bevillinger på grund af den manglende finanslov udløb til nytår. Nu har Folketinget vedtaget en midlertidig bevillingslov og har givet organisationerne penge til de næste tre måneder. Vi ser på, om deres trængsler så er ovre.
Brita Kvist og Henrik Lerche dagens værter.
Tine Linde er redaktør.
www.dr.dk/lyd/p1/orientering